Geschiedenis

Het Schiedamse harmonieorkest van Orkestvereniging Wilton, speelt in de 1e divisie (voorheen Vaandel afdeling) en werd opgericht op 1 mei 1925 door personeelsleden van de voormalige Schiedamse scheepswerf Wilton-Fijenoord onder de naam Wilton’s Harmonie. Later veranderde de naam in Harmonie Wilton-Fijenoord.

De tijd van de marcherende drumband en majorettes ligt ondertussen achter ons, we zijn een zittend orkest. We zijn niet meer gelinkt aan de werf Wilton. Na een omzwerving als Blazerscollectief ENECO zijn we sinds 2005 terug in Schiedam onder de naam Orkestvereniging Wilton.

Orkestvereniging Wilton speelt sinds 1980 onder leiding van dirigent Jean Gruter. Jean Gruter weet het orkest al jaren te laten uitkomen in de 1e divisie (voorheen Vaandel afdeling). Met veel trots denken we terug aan het moderne en zeer spectaculaire “Apotheosis of this Earth” van Karel Husa waarmee we in 1995 tot de top drie amateurorkesten van Nederland behoorden. Maar ook meer recent hebben we in samenwerking met meerdere koren de “Carmina Burana” van Carl Orff onder andere in de Doelen uitgevoerd.

Anno nu omvat Orkestvereniging Wilton het breed inzetbare harmonieorkest, het koperkwintet en de dansband. We zijn nog steeds zeer actief en geven graag concerten met een zeer uitdagend repertoire, maar willen ons publiek bereiken met lichtere muziek tijdens bijvoorbeeld kerstconcerten. We verzorgen graag concerten in samenwerking met andere solisten, muziek gezelschappen en koren. In 2014 hebben we samengewerkt met EMS Hardinxveld-Giessendam en de IJsselmannen uit Oudekerk a/d IJssel.